Ensimmäinen kirjoitukseni – Ajatuksia Hyvinvoinnista

Tervetuloa lukemaan blogiani, arvon ihmiset!

Perustin tämän blogin, koska minulla on aina ollut palava intohimo selvittää, miten asiat toimivat. Ja edelleen: miten asioiden toimintaa voi kehittää. Olen ollut kiinnostunut monista asioista, ja olen toki vieläkin, kuten tekniikasta, ravintotieteestä ja psykologiasta, mutta vasta hiljattain olen löytänyt uuden, ja melko kaikenkattavan kiinnostuksenkohteen: Kuinka yhteiskunta toimii? Kuinka yhteiskuntaa ja sen hyvinvointia voi kehittää?

Yhteiskunnan toimintaa voi olla vaikea hahmottaa, kun tuntuu, että kaikki asiat vaan toimivat niin kuin ne toimivat. Ja niinhän meille on pienestä pitäen opetettukin: jo koulussa meidät laitetaan oppimaan asioita kyseenalaistamatta niitä, eikä ajattelemaan itsenäisesti. Onko tämä sitten suunnittelun, vai suunnittelemattomuuden tulosta, siitä voidaan olla montaa mieltä. Mutta ainakaan ei voida väittää, että nykyinen koulutusjärjestelmä motivoisi meitä tutkimaan tai saati kyseenalaistamaan vallitsevaa yhteiskuntaamme.

Yhteiskuntaa on helpointa hallita, jos sen jäsenet eivät kyseenalaista sitä.

Mitä hyvinvointi on? Taloudellisesta näkökulmasta hyvinvointi on sitä, että talouskasvu on vakaata ja kestävällä pohjalla. BKT (=BruttoKansanTuote) mittaa talouskasvua, jolla käytännössä tarkoitetaan kotimaisen tuotannon rahallista määrää. Eli mitä enemmän kotimaassa käydään kauppaa, sitä enemmän maan BKT kasvaa.

Kun BKT kasvaa tasaisesti vuodesta toiseen, silloin talous kasvaa ja oppineiden mukaan ”voi hyvin”. Kun ihmiset kuluttavat ja kasvattavat taloutta, sen ajatellaan kertovan hyvinvoinnista.

Mutta hetkinen: Toisaalta BKT:hen lasketaan myös sellaisten yritysten tuotot, jotka hyötyvät suoraan tai epäsuorasti ihmisten ongelmista, kuten lääketehtaat ja yksityiset sairaalat… Tekemällä tämä huomio voidaan todeta, että klassinen BKT:n tarkasteleminen ei kerrokaan välttämättä hyvinvoinnin kasvusta.

Myös sotiminen nostaa BKT:tä:

Kuvassa yhdysvaltalainen sotilasjoukkue

Faktoja sotimisesta ja sen rahoituksesta:

Tällä esimerkeillä halusin osoittaa, miksi itse en usko hyvinvoinnin ja talouskasvun kulkevan käsikädessä. Mutta mitä hyvinvointi sitten todellisuudessa on? Yhteiskunnallisesta näkökulmasta hyvinvointi voisi tarkoittaa sitä, että yhteiskunnassa mm. elinikä, onnellisuus, lukutaito, sosiaalinen liikkuvuus, innovaatiotilastot ja luottamus olisivat korkealla. Toisaalta se myös voisi tarkoittaa, että lapsikuolemat, henkirikostilastot, vankeudet, vahinkoraskaudet, ylipaino-, huume- ja alkoholiongelmat sekä sairaalapalveluiden tarve olisivat matalalla.

Yksittäisillä hyvinvoinnin mittareilla, kuten vaikkapa lukutaidolla, tms., ei voida oikein saada luotettavaa kuvaa yhteiskunnan hyvinvoinnista, vaan mukaan on otettava mahdollisimman monta mittaria ja katsottava niitä kokonaisuutena. Mielestäni tärkein hyvinvoinnista kertova yksittäinen mittari on se, miten onnellisia ihmiset ovat, ja miltä heistä itsestään tuntuu.

Entä mitä ovat ne asiat, jotka vaikuttavat näihin mittareihin? Näkisin, että tähän on aika helppo keksiä vastauksia: Eiköhän meistä aika moni loppupeleissä tiedä, mikä edistäisi todellista hyvinvointiamme. Ehkä se, että tulisimme hyväksytyiksi juuri sellaisina kuin olemme, eikä meitä arvotettaisi vain sen perusteella, miten rikkaita olemme (tai esitämme olevamme), tai miten korkealle olemme päässeet etenemään vallitsevassa valtahierarkiassa? Hyvinvointia voisi pitkällä tähtäimellä lisätä myös se, jos meidät ja ihmiset ympärillämme olisi kasvatettu kunnioittamaan luontoa ja toisia ihmisiä? Ehkä myös tarvitsisimme rahajärjestelmän, jossa rahasta ei olisi pulaa? Esimerkkejä olisi helppo keksitä enemmänkin.

Miten sitten voisimme muokata maailmaa siihen suuntaan, että tällaiset luontoa ja ihmisyyttä korostavat arvot saisivat jalansijaa? Itse näkisin, että ratkaisua tähän ei tulla löytämään nykysysteemin sisältä. Näyttää erittäin vahvasti siltä, että esimerkiksi EU:lla on tähtäimessä liittovaltioksi yhdistyminen, minkä tavoitteena on kilpailukyvyn (ja talouskasvun) nostaminen tärkeimmäksi prioriteetiksi. Se edellyttää mm. sosiaaliturvan ja eläkkeiden rajua karsimista ja julkisten palveluiden yksityistämisiä, koska käytännössä ne ovat hidasteita talouskasvulle. Valtioiden toiminta tulee lopulta yhtenäistää täydellisesti maksimaalisen talouskurin saavuttamiseksi.

Suunnitelmia suuremmistakin liittoutumista tulevaisuudessa kuin pelkkä EU:n liittovaltio on avoimesti esitelty. Pankkiirit ovat jopa itse avanneet niistä suunsa, joskaan eivät kommentoi kaikista hälyttävimpiä väitöksiä.

Iltalehden kyselyn mukaan suomalaisista 12 % kannattaa EU-jäsenyyttä. Oma näkemykseni on, että jos muutosta kohti edellä kuvailtua hyvinvointia halutaan, samaan suuntaan ei voida enää mennä. Talouskasvu kuulostaa hyvältä asialta, mutta todellisuudessa siihen liittyy suuria ongelmia, eikä se siten edistä hyvinvointiamme nykymenolla.

Mielestäni suunnanmuutoksen kohti hyvinvointia on lähdettävä ennen kaikkea ruohonjuuritasolta, kuten se on lähtenyt jo yli 2700 kaupungissa ympäri maailman. Suomessa vastaavaa toimintaa on viimeaikaisten tietojen mukaan jo ainakin 11 kaupungissa. Kannattaa katsoa tämä reilun minuutin pituinen video aiheesta!

Seuraavissa artikkeleissani tulen keskittymään näihin kysymyksiin: Millaisia ongelmia yhteiskunnassamme ja sen rakenteissa on? Miten yrittää ratkaista niitä? Mihin ylipäätään kannattaisi keskittyä?

Toivotan kaikille lukijoilleni motivaatiota arkeen ja parempaa vuotta 2012!

PS. Pysykää kanavalla. 😉 Ja jos on aikaa, niin katsokaa tämä faktoihin pohjautuva dokumentti rahaan liittyvistä ongelmista ja valheista. Dokumentissa kerrotaan havainnollisesti mm. kestävän talouskasvun paradoksista sekä myös siitä, miten kaikki raha luodaan velaksi tyhjästä. Tässä ensimmäinen osa, kesto alle 10 min.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Ensimmäinen kirjoitukseni – Ajatuksia Hyvinvoinnista

 1. juke sanoo:

  Eli mitä pitäisi tehdä?

  • totuusjulki sanoo:

   Hienoa, että joku kommentoi!

   Heitit hyvän kysymyksen. Kannattaa katsoa tämä haastattelu http://www.youtube.com/watch?v=VD_3sUVU3FQ ja miettiä asiaa uudemman kerran. Suomi-tekstit saa CC-napista. Olen sen itse katsonut nyt 7 kertaa eri seuroissa ja voin suositella! Seuraavaksi aion itse hankkia tuossa mainitun kirjan, olikos se nyt Hoodwinked (John Perkins): Kuitenkin sen, mikä kertoo tilanteen ratkaisuista ja sen ”yläpuolelle nousemisesta”. Erikoisesta ilmaisusta huolimatta luvassa on varmaan sivutolkulla asiatekstiä, mikä maksaa itsensä takaisin vielä moneen kertaan.

   Ei muuta kuin kirjaostoksille, jos ratkaisut edelleen askarruttavat. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s